Székelyföldi diákok látogattak ki az EUROSKILLS Budapest 2018 rendezvényére

Székelyföldi diákok látogattak el Budapestre szeptember 26-28. között a “szakmák olimpiájára”, az Euroskills rendezvényre, ahol 28 európai ország fiataljai mérték össze szakmai tudásukat.  A kiutazást a helyi Gépipari klaszter, a Csíkszeredai Főkonzulátus Külgazdasági Attaséja és a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Kft. sepsiszentgyörgyi regionális irodájának szoros együttműködése tette lehetővé.

Fotó leírás: Székelyföldi diákok az EUROSKILLS 2018 rendezvény helyszínén – CNC maró részleg

Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Kft. sepsiszentgyörgyi regionális irodájának vezetője Deák Gyöngyvér egy különdíjat ajánlott fel azoknak a diákoknak, akik a Szent György Napok keretén belül részt vettek a Kezdj Barkácsolni Versenyen (Start DIY Contest) április 23-án a helyi Gépipari klaszter (Transylvanian Mechanical Engineering Cluster) és a Puskás Tivadar Szakközépiskola szervezésében. A nyertesek 4 diák a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolától – Dobos István, Póra János, Ferenc István és Lázár Attila – és 6 jelenlegi és végzős diák a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolától – Nagy József, Hoffmann Róbert, Baczó László, Pinti Zsolt, Benedek Imre és Csutak Roland – , valamint kísérő tanáraik – Zöld Kálmán és Borbáth Attila – voltak azon szerencsések akik meglátogathatták Budapesten az Euroskills 2018 rendezvényét a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

A fiatalokat szaktanáraik kísérték el és az EUROSKILLS látogatását megelőzően lehetőségük volt meglátogatni egy budapesti családi vállalkozást, a MIKROPAKK Kft-t, mely műanyag alkatrészeket gyárt európai szinten. Külön köszönet Fazekas Gábornénak a lehetőségért és nagylelkű támogatásért.  A helyszínen Lázár Zoltán Külgazdasági Attasé – Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa nevében – fogadta és kísérte a székely ifjakat a Mikropakk Kft-nél, valamint az Euroskills verseny helyszínén.

Fotó leírás: Székelyföldi diákok az MIKROPAKK Kft. látogatásán

Az Euroskills a fiatal szakemberek Európa-bajnoksága, amely látványos bemutatója napjaink szakmáinak és a legfrissebb európai fejlesztéseknek, a WorldSkills világversenynek, a  „szakmák olimpiájának ” az európai kiadása. Két évente rendezik meg, a WorldSkills Europe szervezet tagállamainak egyikében, jelentős nemzetközi szakmai esemény. A háromnapos verseny volumenét jól mutatja, hogy a Hungexpo történetének eddigi legnagyobb nemzetközi rendezvénye a EuroSkills Budapest 2018. A számok is alátámasztják mindezt, hiszen több mint 60 000 négyzetméteren 80 000 látogató előtt 28 ország mintegy 600 résztvevője versenyzett a háromnapos esemény alatt.

A gépipari klaszter vezetője, Kristó Kinga, megkérdezésünkre a következőképpen fogalmazott: “Fontosnak tartjuk, hogy fiataljaink ellátogassanak külföldi szakmai rendezvényekre. Csakis így fogják belátni azt, hogy mennyire fontos a szakmát komolyan és céltudatosan venni. A hazai cégek is már rendelkeznek a legutolsó technológiákkal és szükségük van a jól képzett fiatalokra akikben ott van a vágy, hogy többet hozzanak ki magukból.”

Fotó leírás: Érdeklődő csíkszeredai diákok,  Székely Szerelők csapat,  az EUROSKILLS 2018 rendezvényén
Készítette:  László Mudra

Ebben az évben Budapesten került megszervezésre az immár 10. évfordulóját ünneplő rendezvény amin a kontinens legfelkészültebb fiatal szakemberei versenyeztek egymással az Európa legjobbja címért.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *